Կապսաիցին նյութը, որը պարունակվում է կծու պղպեղի մեջ, օգնում է մեջքի նեյրոպաթիկ ցավերի և շինգլերի դեպքում։ Դա ցույց է տվել Pain Practice ամսագրում հրապարակված պղպեղի սպեղանիների ուսումնասիրությունը:
Փորձին մասնակցել է 97 հիվանդ Գերմանիայից՝ նյարդաբանության տարբեր դրսևորումներով՝ մեջքի ցավեր, վիրահատություններից և վնասվածքներից հետո ցավեր, ինչպես նաև շինգլեր։ Նրանցից 38-ը երկու անգամ ստացել են պղպեղի սպեղանի, իսկ 59-ը՝ առնվազն երեք անգամ։ Նրանց հետեւել են երկու տարի։ Սպեղանու կիրառման միջև միջին ժամանակահատվածը երեք ամիս էր, որոշ հիվանդներ միաժամանակ ստանում էին մեկից ավելի կարկատ:
Պղպեղով սպեղանիով բուժումը կապված էր ցավազրկման համար օփիոիդների դեղաչափի կրճատման հետ: Հիվանդների երկու երրորդը սպեղանու օգտագործման մի քանի անգամից հետո ցավի ինտենսիվության նվազում է զգացել: Այնուամենայնիվ, նրանք, ովքեր ստացել են սպեղանի երեք անգամ, ավելի ընդգծված թեթևացում են ունեցել:
Գիտնականները կարծում են, որ պղպեղի սպեղանիներն ապացուցել են նեյրոպաթիկ ցավի բուժման համար իրենց ինտենսիվությունը, սակայն բուժման ամենաարդյունավետ սխեմաները գտնելու համար ավելի շատ հետազոտություններ են անհրաժեշտ:
Աղբյուր՝ med.news.am